"Wanhan ajan reseptejä"
Korvapuusteja vuosien takaa...
Tavoitteenani on keräillä menneiden vuosikymmenien korvapuustireseptejä ja tämä sivu täyttyy niistä hiljalleen. Reseptit ovat hyvin samankaltaisia, mutta erokin niistä löytyy. Valikoin tarkoituksella erilaisia resptejä, jotka kenties rohkaisevat kokeilemaan uusia "vanhoja" toimintatapoja tai kokonaisia reseptejä. Olisi mielenkiintoista löytää ensimmäinen varsinainen korvapuustiresepti, vanhoja pullareseptejä toki löytyy...
Hieno vehnäleipä (ilmeisesti Maija kokkaa -keittokirjasta)
Taikina:
2 munaa
100-200g sokeria
1/2 l haaleaa maitoa
1/2-1 tl hienonnettua kardemummaa
35-40g hienonnettua hiivaa (3 rkl.)
1 tl suolaa
n. 1 kg vehnäjauhoja (puoliksi karkeita, puoliksi hienoja)
150-200g voita (vaahtona)
voiteluun: munaa
pinnalle: kidesokeria ja hienonnettua mantelia
Täyte:
2-3 rkl voita, vaahtona
1/2-1 dl kidesokeria
1/2-1 tl hienonnettua kanelia
1/2-1 tl hienonnettua mantelia
Valmistusohje 1.
Tekotapa sama kuin tavan pullataikinassa, mutta pehmeksi ja pulleiksi kohonneet leivonnaiset voidellaan kevyesti vatkatulla munalla tai sokerivedellä. Paistoaika 10 minuuttia.
Valmistusohje 2.
Valmistetaan taikinajuuri, siten että hiiva ja suola liuotetaan keskenään nestemäiseksi seokseksi. Lisätään haalea neste ja jauhoja niin paljon, että saadaan puuromainen seos. Juuri saa nousta peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa. Nousseeseen juureen lisätään muut ainekset. Taikina alustetaan ja käsitellään kuten tavallinen pullataikina.
Valmistusohje 3.
Taikina valmistetaan tavalliseen tapaan, jotka kohotetaan vasta pellillä, vain kerran, mutta erittäin hyvin n. 2-3 tuntia. Puustit paistetaan ensin miedossa, sitten hyvässä uuninlämmössä, mikäli lämpöä voidaan säätää.
Korvapuustin valmistus:
Taikina kaulitaan kahdeksi levyksi. Ne voidellaan vaahdoksi vatkatulla voilla. Kidesokeri, hienonnettu kaneli sekä manteli ripotellaan levyille. Ne kierretään kääröiksi, liitoskohta vasten pöytää ja leikataan sahaten tasapääkolmioiksi. Kolmion kanta aseteaan pöytää vasten ja huippu ylöspäin. Kahdella etusormella painetaan huippu vasten pohjaa pituussuuntaan. Korvapuustit nostetaan rasvatuille pelleille. Ne kohotetaan peitettyinä leivinliinalla lämpimässä, vedottomassa paikassa. Kohottuaan ne voidellaan kevyesti vatkatulla munalla ja pinnalle ripotellaan kidesokeria. Paistetaan hyvässä uuninlämmössä n. 10 minuuttia. Paistetut korvapuustit jäähdytetäään leipäverkolla.