Puustiklinikka
Kuullut, lainatut, opitut, kopioidut ja varastetut opit puustipulmiin
Pulma puustin kanssa?

Ongelma
Taikina kova, painava tai tiivis, seurauksena "tönkköpuusti".

Ratkaisu
Keveys ja ilmavuus saavutetaan monen asian kautta:
- Alusta taikina mahdollisimman pienellä määrällä jauhoja ja mahdollisimman pitkään (lisää jauhot pikkuhiljaa puuhaarukalla/vispilällä sekoitaen ja jatka käsin vaivaamalla - vaivaamisaika n. vartti (toki riippuu kuinka nopeasti vaivaat...).
- Älä vaivaa taikinaa liikaa (hyvä sitko on tavoitteena, liialla
vaivaamisella sitko katoaa), sitko pitää taikinan rakenteen hyvänä
pienemmälläkin jauhomäärällä.
- Yleiskoneen taikinakoukut ovat taikinaystävällisemmät kuin käsivatkaimen koukut, jotka repivät sitkosäikeet; vaivaamisaika yleiskoneella n. 10 min (riippuu toki kierroksista).
- Jauho tarvitsee aikaa, sillä jauhojen täytyy ehtiä turvota, älä siis hätäile jauhojen lisäämisen kanssa.
- Taikinan nesteen määrä vaihtelee käyttämiesi kanamunien koon mukaan, mikä täytyy huomioida taikinaa tehdessä - tämä taas vaikuttaa tarkan jauhomäärän määrittämiseen ja tekee siitä vaikeaa. Taikinasta ei saa tulla tiivis vaan sitkeä. Muista, että sitkoa mahtuu taikinaan kuitenkin vain rajallinen määrä.
- Kanamuna tuo taikinaan pehmeyttä ja kuohkeutta sekä lisää myös volyymia.
- Pehemään voihin tehty taikina on elastisempaa kuin voisulaan tehty ja
helpompi käsitellä. Voi tulee lisätä taikinaan aivan loppuvaiheessa,
jotta se voitelee taikinan sitkosäikeitä.
- Taikina on valmis kun se irtoaa kulhon reunoista
- Muista kaksi kohotusta, ensin kaksinkertaiseksi taikina-astiassa ja
sitten vielä pellillä lähes kaksinkertaiseksi. Kohottaminen lämpimässä
paikassa esim. mikroaaltouuni (ei käynnissä oleva), lämmivesihaude,
40-50 asteinen uuni, kesällä aurinkoinen ikkunan edusta tai
lattialämmityksen päällä. Paikka ei saa olla vetoisa esim. vetoisa
lattia, jatkuvasti imevä liesituuletin/ ilmanvaihtoventtiili,
ikkunalauta. Peitä taikinakulho liinalla tai kelmulla.
Taikinan
kohottaminen vie aikaa n. tunnin. Jos kohotat taikinaa liikaa kulhossa,
ei se kokoa enää lisää pellillä. Riittävä kohoaminen on helppo todeta
painamalla sormella pieni kuoppa taikinaan, jonka pitäisi oieta.
Taikinaan voi toki painaa kuvion ennen liinan laittoa ja kun kuvio on
kadonnut on taikina kohonnut riittävästi.
Kohottamisen voi tehdä myös
leivinjauheella, tällöin kohotusvaiheet jäävät pois, mutta perinteistä
hiivataikinan makua ei myöskään synny. Hiiva antaa (hiivataikinalle)
tutun maun ja koostumuksen.
- Ennen leipomista muista vaivata ilmakuplat taikinasta pois.
- Pidä paistoaika mahdollisimman lyhyenä. Ota puustit pois uunista mieluumminen hetkeä liian aikaisin kuin myöhään. Pikkupuustien paistoaika 10-15 min 225 asteessa ja isojen n. 20 min 200 asteessa (paistoajat viitteellisiä, riippuvat uunista). Pyri saavuttamaan kypsyys ja oikea paistoväri mahdollisimman lyhyessä paistoajassa.
- Pullan leipominen on taitolaji, jonka harjoittelemisen voit aloittaa kuten ennen vanhaan peruskoulun kotitaloustunneillakin. Aloita harjoittelu leipomalla pikkusämpylöitä ja kun onnistut niin siirry pikkuisen vaativampan pullan leivontaan :)

Ongelma
Taikina ei kohoa.

Ratkaisu
Oma käsi vai force major?
- Hiiva ei toiminut (liian kuuma, liian kylmä, muistitko taikinaan sokerin, oliko kohotuspaikka lämmin ja vedoton?).
- Joskus raaka-aineiden määrä ja laatu vaihtelevat vaikka tekisit täysin samalla tavalla esim. jauhojen kosteus vaihtelee vuodenajan ja jopa sään mukaan (vrt. kesä ja talvi).
- Kanamunien koon vaihtelu vaikuttaa taikinan rakenteeseen.

Ongelma
Puustit aukeavat tai kaatuvat.

Ratkaisu
Muutama huomio:
- Tee puustirullasta mahdollisimman tiivis.
- Asettele puustit pellille saumapuoli alaspäin.
- Muista leikata puustit kolmion mallisiksi.
- Paina sormella/lusikalla kolo keskelle, mikä levittää korvat ja hillitsee kaatumista.
- Kellahtamisriskiä lisää runsas rasvankäyttö, mikä saa korvat luisumaan pois "paikoiltaan".

Ongelma
Korvat eivät aukea.

Ratkaisu
Paina leikkaamasi kolmionmuotoinen keskeltä kuopalle.

Ongelma
Puusti vaalea (voi olla sisältä myös raaka).

Ratkaisu
Huomiotko nämä?
- Paistoaika liian lyhyt?
- Paistolämpötila liian alhainen?
- Pintavoitelu unohtunut (kananmuna, maito, sokerimaito eli seos, jossa on 1dl maitoa + 2 rkl sokeria, maitokahvi)?
- Teitkö erityisruokavaliopuustin?
- Laitoitko taikinaan kaiken mitä piti?

Ongelma
Puusti tumma (voi olla sisältä myös raaka).

Ratkaisu
Uuniin mennään...
- Liian pitkä paistoaika.
- Liian kuuma paistolämpötila.
- Pelti liian ylhäällä uunissa (jos pohja on tumma, niin pelti liian alhaalla uunissa)

Ongelma
Raesokeri putoaa puustin päältä.

Ratkaisu
Liimaa pintaan
- Voitelitko puustin ennen paistoa?

Ongelma
Puustit lässähtävät paiston loppuvaiheessa tai uunista poisottamisen jälkeen.

Ratkaisu
Hiivassa tai kohottamisessa vikaa
- Hiivan teho ei enää riitä eli hiivaa on ollut prosessiin nähden liian vähän tai se ei ole toiminut kunnolla (huomioithan oikean toimintalämpötilan?).
- Kohottaminen on mennyt liian pitkäksi.
- Vaivasitko taikinasta ilmakuplat pois?

Ongelma
Puusti on kuiva.

Ratkaisu
Aika vai nestemäärä vai molemmat?
- Liian pitkä paistoaika (huom. kiertolimauunissa lyhyempi paistoaika).
- Taikinan nestemäärä suhteessa kuiva-aineisiin liian pieni.

Ongelma
Miten säilön puustit parhaiten?

Ratkaisu
Pakasta puustit tuoreeltaan. Mikäli puusti pääsee kuivumaan, voit kuivata sen korpuksi. Ennen kuivatusta voit lisätä mausteita!